srodowiskowa   Witamy na Wydziale Biologii Środowiskowej!
Menu

20-950 LUBLIN, ul Akademicka 13
tel. +48 81 445- 66- 85



Aktualności

02.07.2020


Szanowni Państwo w związku z faktem, że w logo Wydziału Biologii Środowiskowej znajduje się żuraw, rozpoczynamy cykl mini wykładów, w których przybliżać będziemy biologię i ekologię tego niezwykle interesującego ptaka. Zachęcamy do śledzenia tych informacji i poznawania fascynującego świata przyrody.

 

 

Żuraw cz. 1.
 

Naukowa nazwa tego ptaka to Grus grus, a pochodzi z łaciny i oznacza żurawia. Żuraw jest jednym z największych ptaków Polski. Ciężar ciała to 5-6 kg, natomiast rozpiętość skrzydeł to około 180-200 cm - tylko bielik jest większy, a jego rozpiętość skrzydeł to przedział 200-250 cm. Na świecie występuje tylko w północnej i środkowej Eurazji. W Polsce występuje na większości obszarów kraju, poza wyżynami i górami. Lęgowa populacja żurawia w Polsce jest obecnie jedną z największych w Europie, a liczebność w latach 2013-2018, została oszacowana na 23 000-30 000 par lęgowych.

 

 

Żuraw w olsie. Czy wiesz, że: typowym miejsce lęgowym żurawia są podmokłe lasy, bagna, torfowiska, brzegi zbiorników wodnych, a nawet niewielkie oczka wodne. (fot. Rafał Siek)
Tekst: dr hab. Grzegorz Grzywaczewski, prof. uczelni, Wydział Biologii Środowiskowej, Katedra Zoologii i Ekologii Zwierząt
 


« wstecz