foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76




Badania

« wstecz

Zarys prowadzonych badań:

• analiza struktury i wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci skrobi modyfikowanych (chemicznie i fizycznie) oraz ocena możliwoÅ›ci ich zastosowania jako dodatków do żywnoÅ›ci, ksztaÅ‚tujÄ…cych pożądanÄ… teksturÄ™.

• wykorzystanie naturalnych i syntetycznych substancji sÅ‚odzÄ…cych w procesach podnoszÄ…cych jakość technologicznÄ… produktu, tj dehydratacja osmotyczna, nanoszenie powÅ‚ok.

• badania wpÅ‚ywu pulsacyjnego pola elektrycznego na zmiany przepuszczalnoÅ›ci bÅ‚ony komórkowej różnych rodzajów drożdży i bakterii (akumulowanie jonów nieorganicznych w komórkach, optymalizacja parametrów pulsacyjnego pola elektrycznego pod kÄ…tem maksymalnej akumulacji danego jonu ).

• analiza, ocena jakoÅ›ci, pozyskiwanie oraz zastosowanie olejku eterycznego oraz surowców olejkowych

• oleje aromatyzowane - wpÅ‚yw procesu aromatyzowania oleju roÅ›linnego na zawartość frakcji lotnej oraz aktywność przeciwutleniajÄ…cÄ…

• ocena wydajnoÅ›ci ekstrakcyjnej wybranych ukÅ‚adów hydro- i lipofilowych pod wzglÄ™dem izolacji skÅ‚adników prozdrowotnych z materiaÅ‚u roÅ›linnego

• wpÅ‚yw czynników fizyko-chemicznych na zawartość substancji aktywnych w różnych ekstraktach roÅ›linnych

• monitoring zanieczyszczenia żywnoÅ›ci pod wzglÄ™dem zawartoÅ›ci pestycydów, metali ciężkich i mykotoksyn

• ocena zmian zachodzÄ…cych w tÅ‚uszczach poddanych procesom przechowywania i ogrzewania

• wyznaczanie parametrów charakteryzujÄ…cych poprawność metody analitycznej

• wykorzystanie tÅ‚uszczów posmażalniczych do produkcji bioestrów

• optymalizacja skÅ‚adu suplementów diety w aspekcie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci prozdrowotnych oraz preferencji konsumenckiej

• ocena suplementów diety pod wzglÄ™dem wprowadzenia produktów na rynek konsumencki

• badanie wpÅ‚ywu przygotowania naparu herbacianego na zawartość glinu i fluoru

• opracowanie nowych metodyk analitycznych w zakresie analizy caÅ‚kowitej zawartoÅ›ci witaminy C

• wyznaczanie parametrów charakteryzujÄ…cych metodÄ™ analitycznÄ…