foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Żywności i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76



Aktualności

01.04.2019

W dniu 27. marca 2019 r. 45 studentów naszego Wydziału wzięło udział w 23. Międzynarodowych Targach Gastronomiczno-Hotelarskich EuroGastro i WorldHotel. W targach uczestniczyli studenci 1 roku kierunku technologia żywności i żywienie człowieka (IIS) w ramach modułu technologia gastronomiczna i bezpieczeństwo zdrowotne żywności, studenci 3 roku gastronomii i sztuki kulinarnej (IS) w ramach seminarium dyplomowego oraz studenci zagraniczni studiujący w ramach programu ERASMUS+ moduł food safety. Wyjazd został zorganizowany przez pracowników Zakładu Technologii Mięsa i Zarządzania Jakością, w którym realizowane są wyżej wymienione moduły.
 

Studenci mogli obejrzeć stoiska oraz porozmawiać z ponad 250 wystawcami z kraju i ze świata, działającymi dla i w obszarach gastronomii i hotelarstwa. Ponadto mogli zapoznać się z nowościami, innowacjami i trendami w sektorze HoReCa. Tematyka targów była obszerna i obejmowała wyposażenie zaplecza kuchennego: sprzęt, meble i akcesoria, środki czystości, odzież robocza, systemy komputerowe i usługi konsultacyjne; piekarstwo, cukiernictwo i lodziarstwo, w tym sprzęt, akcesoria, świeże i mrożone produkty, półprodukty oraz dodatki do wypieków i deserów; żywność i napoje dla gastronomii, w tym: świeże i mrożone produkty, półprodukty oraz dodatki do potraw i napoi, kawa: producenci i dystrybutorzy kawy, sprzęt i akcesoria do parzenia, dodatki do kawy, porcelana, szkło i naczynia jednorazowe, serwis i usługi szkolenia; wyposażenie hoteli, sal restauracyjnych i barów: meble i elementy dekoracji wnętrz, zastawa i bielizna stołowa, tekstylia, zabezpieczenia, nowe technologie, oraz drink & bar: alkohole mocne, wina, nalewki, piwa, sprzęt i akcesoria, produkty i półprodukty niezbędne do przyrządzania drinków.
 

W ramach pierwszego dnia targów studenci mogli podejrzeć zmagania najlepszych kucharzy w konkursie kulinarnym International CHEF Culinary Cup organizowanym pod patronatem Jerzego Pasikowskiego oraz poznać pomysłowość i kreatywność najlepszych barmanów w Międzynarodowym Konkursie Barmańskim Barmatic Cup. W konkursach dla publiczności nasi studenci panowie Rafał Szabat i Szymon Stocki zostali nagrodzeni drobnymi upominkami od sponsorów.
Dr inż. Agnieszka Latoch
 


« wstecz