[ MENU DODATKOWE ]


Wydział Agrobioinżynierii

Przypraw na zdrowie, czyli co warto wiedzieć o przyprawach

Opis:  Z pewnością trudno wyobrazić sobie danie przygotowane bez soli i pieprzu. To chyba najpowszechniej stosowany "przyprawowy" duet. Ale oprócz nich wiele jest równie cennych przypraw, a dobrze użyte przez sprawnego kucharza mogą czynić cuda. Poprawiają smak potraw, pobudzają apetyt, a niektóre mają jeszcze korzystny wpływ na zdrowie. Zdecydowana większość przypraw, z których tak chętnie korzystamy w codziennej diecie, pochodzi z regionów tropikalnych (m.in. Azji) ale również w naszym kraju rośnie wiele cennych gatunków. Miały one znaczenie nie tylko w medycynie, ale także w religii, tradycji kulinarnej oraz przetwarzaniu i konserwowaniu żywności. Należały niegdyś, obok jedwabiu, metali i kamieni szlachetnych do najcenniejszych surowców. W przeszłości to właśnie dzięki poszukiwaniu nowych surowców korzennych przecierano trasy morskie, odkrywano lądy i gromadzono fortuny. Obecnie wracamy także do przypraw, a wiedza o ich składzie i działaniu jest coraz większa

 

Prowadzący: Barbara Kołodziej

 

Liczba osób: 30

Lokalizacja: Uczelnia / możliwy wyjazd do szkół (wykład)

Czas trwania: 45 min.

Forma: wykład, prezentacja multimedialna

« wstecz