[ MENU DODATKOWE ]


Wydział Agrobioinżynierii

Chmiel nie tylko do produkcji piwa

Opis: Chmiel zwyczajny znany był już od starożytności. Początkowo ceniony był jako warzywo, z którego spożywano młode pędy, podobnie jak obecnie szparagi. Zdobił on również ogrody, a dopiero we wczesnym średniowieczu stał się lekiem dla mnichów i duchowieństwa. Dzięki substancjom obecnym w szyszkach jest stosowany w stanach zmęczenia i wyczerpania nerwowego, przy bezsenności  i nadpobudliwości nerwowej, a także powstrzymywaniu rozwoju chorób nowotworowych i osteoporozy. W przemyśle kosmetycznym wyciągi z szyszek chmielu stosuje się w preparatach na  wzmocnienie włosów, natomiast w spożywczym, jako np. dodatek do chleba,  w celu przedłużenia jego trwałości.  Jest niezastąpionym surowcem do produkcji piwa. Jak dotąd, na szczęście, nie udało się zastąpić walorów tego naturalnego surowca sztucznymi preparatami chemicznymi. Podczas wykładu scharakteryzowane będą substancje chemiczne, dzięki którym chmiel wykazuje tak ciekawe właściwości użytkowe. 

 

Prowadzący: Danuta Sugier

 

Liczba osób: 30

LokalizacjaUczelnia / możliwy wyjazd do szkół (wykład)

Czas trwania: 45 min

Forma: wykład, prezentacja multimedialna

 

« wstecz