foodscience   Witamy na Wydziale Nauk o Å»ywnoÅ›ci i Biotechnologii!
Menu

20-704 LUBLIN, ul. Skromna 8
tel. +48 81 462 33 74, 462 33 92; fax. +48 81 462 33 76




Badania

« wstecz

 

ZespóÅ‚ pracowników naukowych realizuje kierunki badawcze zwiÄ…zane z materiaÅ‚em biologicznym dotyczÄ…cym Å›wiata roÅ›lin i grzybów jadalnych. DoÅ›wiadczenia koncentrujÄ… siÄ™ na możliwoÅ›ci wykorzystania surowców do pozyskiwania biologicznie aktywnych metabolitów, o potencjale prozdrowotnym. Ponadto, prowadzone sÄ… badania nad nowymi produktami spożywczymi, wzbogaconymi o surowce i metabolity korzystnie oddziaÅ‚ywujÄ…ce na zdrowie czÅ‚owieka. Tematyka badawcza dotyczy również okreÅ›lenia wpÅ‚ywu procesów i zabiegów technologicznych na zawartość i biologicznÄ… aktywność wybranych skÅ‚adników żywnoÅ›ci.

 

W Katedrze realizowane są następujące tematy badawcze:

 
  •  Ocena przydatnoÅ›ci do przetwórstwa wybranych odmian cebuli, pomidora, fasolki szparagowej, brokuÅ‚u, selera, dyni
  • Ocena jakoÅ›ci jadalnych owoców roÅ›lin dziko rosnÄ…cych i ich przydatnoÅ›ci do przetwórstwa
  • WpÅ‚yw Å›wiatÅ‚a UV na indukcjÄ™ syntezy zwiÄ…zków biologicznie aktywnych (m.in. witaminy, zwiÄ…zki polifenolowe) warzyw z rodziny Solanaceae, Apiaceae, Alliaceae oraz wybranych gatunków podstawczaków (Basidiomycetes)
  • Wartość prozdrowotna, Basidiomycetes i warzyw z rodziny Solanaceae, Alliaceae poddanych procesom suszenia (konwekcyjnego i liofilizacji)
  • Ocena zawartoÅ›ci i analiza skÅ‚adu chemicznego biologicznie aktywnych frakcji polisacharydowych wyizolowanych z wybranych gatunków Basidiomycetes
  • Wykorzystanie warzyw z rodziny Solanaceae i Alliaceae do otrzymywania nowych wyrobów przekÄ…skowych
  • Jakość warzyw, owoców i grzybów utrwalonych na drodze fermentacji mlekowej
  • Modyfikowanie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci funkcjonalnych sosów owocowych i warzywnych
  • Otrzymywanie zżelowanych mas, nadzieÅ„ owocowych
  • Otrzymywanie serów zagrodowych z mleka ekologicznego krowiego i koziego