« wstecz
ZespóÅ‚ pracowników naukowych realizuje kierunki badawcze zwiÄ…zane z materiaÅ‚em biologicznym dotyczÄ…cym Å›wiata roÅ›lin i grzybów jadalnych. DoÅ›wiadczenia koncentrujÄ… siÄ™ na możliwoÅ›ci wykorzystania surowców do pozyskiwania biologicznie aktywnych metabolitów, o potencjale prozdrowotnym. Ponadto, prowadzone sÄ… badania nad nowymi produktami spożywczymi, wzbogaconymi o surowce i metabolity korzystnie oddziaÅ‚ywujÄ…ce na zdrowie czÅ‚owieka. Tematyka badawcza dotyczy również okreÅ›lenia wpÅ‚ywu procesów i zabiegów technologicznych na zawartość i biologicznÄ… aktywność wybranych skÅ‚adników żywnoÅ›ci.
W Katedrze realizowane są następujące tematy badawcze:
- Ocena przydatnoÅ›ci do przetwórstwa wybranych odmian cebuli, pomidora, fasolki szparagowej, brokuÅ‚u, selera, dyni
- Ocena jakoÅ›ci jadalnych owoców roÅ›lin dziko rosnÄ…cych i ich przydatnoÅ›ci do przetwórstwa
- WpÅ‚yw Å›wiatÅ‚a UV na indukcjÄ™ syntezy zwiÄ…zków biologicznie aktywnych (m.in. witaminy, zwiÄ…zki polifenolowe) warzyw z rodziny Solanaceae, Apiaceae, Alliaceae oraz wybranych gatunków podstawczaków (Basidiomycetes)
- Wartość prozdrowotna, Basidiomycetes i warzyw z rodziny Solanaceae, Alliaceae poddanych procesom suszenia (konwekcyjnego i liofilizacji)
- Ocena zawartoÅ›ci i analiza skÅ‚adu chemicznego biologicznie aktywnych frakcji polisacharydowych wyizolowanych z wybranych gatunków Basidiomycetes
- Wykorzystanie warzyw z rodziny Solanaceae i Alliaceae do otrzymywania nowych wyrobów przekÄ…skowych
- Jakość warzyw, owoców i grzybów utrwalonych na drodze fermentacji mlekowej
- Modyfikowanie wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci funkcjonalnych sosów owocowych i warzywnych
- Otrzymywanie zżelowanych mas, nadzień owocowych
- Otrzymywanie serów zagrodowych z mleka ekologicznego krowiego i koziego